Hoogbegaafde kinderen kunnen tegen verschillende dingen aanlopen.
Wat is hoogbegaafdheid?
Bij het woord ‘hoogbegaafdheid’ denk je misschien snel aan bekende professoren zoals Einstein: dat was een genie! Maar hoogbegaafdheid betekent meer dan alleen je prestaties op school. Het eerste kenmerk van hoogbegaafdheid is inderdaad intelligentie. Hoogbegaafden hebben bijvoorbeeld een beter geheugen en kunnen zich verbaal heel goed uiten. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld veel moeilijke woorden. Als je een IQ-score van 130 behaalt, kun je hoogbegaafd genoemd worden.
Andere kenmerken van hoogbegaafdheid zijn creativiteit en motivatie. Maar als je niet gemotiveerd bent op school, betekent dat niet meteen dat je niet hoogbegaafd bent. Veel hoogbegaafde kinderen onderpresteren namelijk op school. Bijvoorbeeld omdat ze zich vervelen omdat de leerstof zo gemakkelijk voor hen is.
Wat is begeleiding bij hoogbegaafdheid?
Hoogbegaafde kinderen kunnen tegen verschillende dingen aanlopen. Zo zijn ze vaak gevoeliger voor prikkels, hebben ze vaak een hoog rechtvaardigheidsgevoel en voelen ze snel de druk van buitenaf om goed te presteren. Het kan zijn dat jij of je ouders vragen hebben over hoe jullie met deze eigenschappen om kunnen gaan.
In dat geval kan begeleiding bij hoogbegaafdheid helpen. Hierin geven we achtergrondinformatie over hoogbegaafdheid en hoe dit er voor jou uitziet. Ook geven we je tips om met jouw kwaliteiten en valkuilen om te gaan. Tijdens de begeleiding werken we graag nauw samen met je ouders en school zodat zij jou ook zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
Voor wie?
De begeleiding is bedoeld voor hoogbegaafde kinderen en jongeren en hun ouders. Ook als je kenmerken van hoogbegaafdheid vertoont, kan de begeleiding nuttig zijn. De training is gericht op zowel basisschoolleerlingen als middelbare scholieren en jongvolwassenen. Iedere levensfase brengt immers nieuwe uitdagingen met zich mee die nieuwe vaardigheden van je vragen.
Wat kun je verwachten?
- Kwaliteiten en valkuilen ontdekken. Door jouw kwaliteiten in valkuilen in kaart te brengen, leer je wat jou kan helpen of juist tegenwerkt in bepaalde sociale situaties. Veel kinderen die hoogbegaafd zijn, hebben een hoog rechtvaardigheidsgevoel en komen op voor zwakkere mensen, helpen ouderen of nemen het op voor anderen als die dat zelf niet goed kunnen. Dat is al een mooi voorbeeld van een kwaliteit!
- Eigen doelen stellen. Iedereen ervaart andere strubbelingen in het dagelijkse leven. De één heeft veel last van prikkels in de omgeving, terwijl de ander het moeilijk vindt om contact te maken met leeftijdsgenoten. Tijdens de begeleiding voor hoogbegaafdheid ontdekken we waar jij moeite mee hebt en waar je over zou willen leren. Ook je ouders kunnen tegen bepaalde dingen aanlopen en hebben misschien vragen over hoe ze met jouw karakter om kunnen gaan. Ook daar kunnen de doelen op gericht zijn.
- Oefenen met voorbeelden uit jouw leven. We werken aan jouw persoonlijke doelen door aan de slag te gaan met voorbeelden van situaties uit jouw leven. Waar hebben jij en je ouders hulp bij nodig? Ook kijken we hoe je jouw kwaliteiten in deze situaties in kunt zetten.
- Oefenen in dagelijkse situaties. Vaak leer je het meest als je meteen kunt oefenen in de alledaagse situaties waar jij en je ouders hulp bij nodig hebben. Als jullie er klaar voor zijn gaan we samen oefenen in de daadwerkelijke situaties.
Praktisch
Een sessie duurt gemiddeld 45 minuten en het aantal begeleidingen wordt afgestemd op jouw doelen.