Ondersteuning bij een sociaal emotionele ontwikkelingsachterstand
Ondersteuning bij een sociaal emotionele ontwikkelingsachterstand
Wat is sociaal emotionele ontwikkeling?
Sociaal emotionele ontwikkeling houdt in dat jij met jezelf en met anderen kunt omgaan op een manier die passend is bij jouw leeftijd. Ieder kind is anders en jij hebt een unieke persoonlijkheid, temperament en zelfbeeld. Als je een achterstand hebt in je sociaal emotionele ontwikkeling, kan dit zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met het maken van contact met leeftijdsgenoten, je kunt op school in moeilijkheden komen of je niet begrepen voelen.
Wat is ondersteuning bij een sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstand?
Tijdens de ondersteuning bij een sociaal emotionele ontwikkelingsachterstand bekijken we op welke gebieden je nog hulp kunt gebruiken en wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn op sociaal emotioneel gebied. Hierbij kunnen thema’s aan de orde komen zoals zelfbeeld, sociale vaardigheden, zelfredzaamheid. Maar we geven ook tips aan je ouders in de vorm van opvoedondersteuning.
Wat kun je verwachten?
- Eigen doelen stellen. Tijdens de trainingen bespreken we wat het hebben van een sociaal emotionele achterstand voor jou inhoudt. Bij iedereen uit het zich namelijk op een andere manier. Ook ontdekken we in welke situaties de achterstand een belangrijke rol speelt. Door dit samen te onderzoeken, kunnen we doelen opstellen die voor jou persoonlijk van toepassing zijn.
- Kwaliteiten en valkuilen ontdekken. Door jouw kwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen, leer je wat jou kan helpen of wat juist tegenwerkt in sociale situaties.
- Vaardigheden aanleren. Tijdens de trainingen krijg je vaardigheden aangeleerd gericht op jouw persoonlijke doelen. We kunnen bijvoorbeeld aan de slag gaan met vragen als: wat wordt er van je verwacht in sociale situaties en hoe ga je op de juiste manier met ingewikkelde situaties om?
- Oefenen met voorbeelden uit jouw leven. We werken aan jouw persoonlijke doelen door aan de slag te gaan met voorbeelden uit jouw leven, situaties waar jij hulp bij nodig hebt. Ook kijken we hoe je jouw kwaliteiten in deze situaties in kunt zetten.
- Je ouders betrekken bij de begeleiding. Je ouders spelen een grote rol in jouw leven. Door je ouders bij de begeleiding te betrekken, leren zij wat het inhoudt om een sociaal emotionele ontwikkelingsachterstand te hebben en hoe ze jou hierin het best kunnen ondersteunen.
Praktisch
Een sessie duurt gemiddeld 45 minuten en het aantal begeleidingen wordt afgestemd op jouw doelen.