Wat is ADHD en hoe kun je hiermee omgaan?
Als je op school moeite hebt om je te concentreren, kan dat heel frustrerend zijn. Slechte cijfers en bergen huiswerk waar je niet doorheen komt: het kan ervoor zorgen dat je je motivatie verliest, je werk gewoon niet meer doet of dat je bang bent om fouten te maken. Misschien heb je wel een aandachts- en concentratieprobleem.
Kenmerken van aandachtsproblemen
Als jij denkt dat je last hebt van aandachts- en concentratieverlies, herken je je misschien in deze punten:
- je bent snel afgeleid;
- plannen en organiseren vind je lastig;
- aan het werk gaan én blijven is moeilijk;
- je bent of voelt je onrustig;
- werk krijg je niet af of het gaat heel langzaam;
- je vindt het lastig om informatie te ordenen;
- je bent je spullen alwéér kwijt;
- je richt je aandacht juist wél goed op dat ene onderwerp dat je echt leuk vindt.
Een aandachtsprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een aandachtsstoornis, zoals ADHD. Wil je dat zeker weten? Of wil je weten wat er nou precies speelt? Dan kunnen we daar onderzoek naar doen. We kunnen je dan gerichte tips geven over hoe je hier mee om kunt gaan.
Drie verschillende types
ADHD kan zich op meerdere manieren uiten. Dat komt omdat er verschillende types zijn:
- het overwegend onoplettende type. Je bent dromerig, dwaalt steeds af met je gedachten en je bent vergeetachtig (dit werd voorheen ADD genoemd);
- het overwegend hyperactief-impulsieve type. Je vindt het moeilijk om stil te blijven zitten, je praat heel erg veel en op je beurt wachten is bijna niet te doen.
- het gecombineerde type. Je hebt moeite om je aandacht te richten, maar je bent ook hyperactief of impulsief.
Executieve functies
Executieve functies zijn processen in je brein die een rol spelen bij het sturen van je gedrag en gedachten. Als je aandachtsproblemen hebt, kan het zijn dat je hier moeite mee hebt. Je werkgeheugen houdt belangrijke informatie vast in je hoofd om het meteen te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld als je sommen maakt. Als dit niet goed werkt, vergeet je steeds waar je mee bezig was, of wat je in gedachten had. Ook plannen en organiseren kunnen lastig zijn. Daardoor is het moeilijk om je doelen te bereiken.
Hulp bij ADHD
Gelukkig kunnen we je helpen. Bij Qurius onderzoeken we hoe je executieve functies ontwikkeld zijn. We leggen uit hoe jouw hersens werken en hoe je kunt samenwerken met dat bijzondere brein van je. Dat heet psycho-educatie. Daarnaast leer je effectiever omgaan met je werkgeheugen. Hierdoor lukken dingen, die je eerder niet voor elkaar kreeg. Dat is een fijn gevoel!
Wij bieden ook psycho-educatie aan je ouders zodat zij meer inzicht krijgen in je gedrag en functioneren. Daarnaast bieden we handvatten en tips waarmee je ouders jou kunnen helpen.
Een onderzoek bij Qurius
Heb jij moeite om je aandacht te richten en is het lastig om je te (blijven) concentreren? Dan is het misschien fijn om daar onderzoek naar te laten doen. Een onderzoek bij Qurius ziet er zo uit:
- een intakegesprek, waarin we elkaar leren kennen;
- het onderzoek zelf (een gesprek, een vragenlijst invullen en een aantal testen);
- je ouders, leerkrachten en eventuele andere hulpverleners vullen ook een vragenlijst in;
- een eindgesprek, waarin we bespreken hoe we jou eventueel verder kunnen helpen.
Het onderzoek wordt afgenomen door een orthopedagoog en een gezondheidszorgpsycholoog van Qurius. De onderzoeksresultaten en de handelingsgerichte adviezen krijg je na afloop ook mee in een verslag.