Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf. Dat is je zelfbeeld.
Je ontwikkelt dit in de loop van je leven. Het zijn de overtuigingen, gedachten en oordelen die jij over jezelf hebt. Soms klopt dat zelfbeeld niet met de werkelijkheid.
Zo ontstaat een zelfbeeld
Je zelfbeeld vormt zich stukje bij beetje, bij iedere nieuwe stap in je leven. Factoren die een rol spelen zijn:
- de ervaringen die je opdoet;
- de omgeving waarin je opgroeit;
- de mensen waar je mee opgroeit en omgaat.
Negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je een laag of negatief zelfbeeld krijgt. Dat betekent hetzelfde.
Een negatief zelfbeeld
Mensen met een negatief zelfbeeld hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Je vergelijkt jezelf dan met anderen en ziet hun eigenschappen door een roze bril. Daarbij vergeleken vind jij jezelf niet veel voorstellen. Je vindt het moeilijk om de leuke en goede eigenschappen van jezelf te zien en je bent daarin heel streng voor jezelf.
Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Over wat je draagt, hoe je overkomt op anderen of wat je doet. Dat is heel normaal. Maar als die onzekerheid over jezelf doorslaat en je altijd negatief denkt over jezelf, kan dat leiden tot een minderwaardigheidscomplex. Dat is zo jammer!
De gevolgen van een negatief zelfbeeld
Als je een langere periode zo negatief over jezelf denkt, kan dat schadelijke gevolgen hebben voor je welzijn. Je kunt psychische klanten krijgen, zoals faalangst of sociale angst. Er zijn ook jongeren die door een negatief zelfbeeld een eetprobleem ontwikkelen of die zichzelf steeds verder terugtrekken en isoleren. Je kunt zelfs depressief worden.
Een negatief zelfbeeld behandelen
Een negatief zelfbeeld zit in je hoofd, maar het is geen realistisch beeld van jezelf. Daarom wordt dit vaak met cognitieve gedragstherapie behandeld. Bij Qurius hebben we hier een aparte zelfbeeldtraining voor ontwikkeld. Samen gaan we aan de slag met jouw zelfbeeld. Wat maakt dat je zo negatief naar jezelf kijkt? En klopt dat eigenlijk wel? We gaan een realistisch zelfbeeld creëren, waarin jouw kwaliteiten en positieve eigenschappen centraal staan.
Ook leren we je om minder streng voor jezelf te zijn maar juist meer zelfcompassie te hebben. Hierdoor ga je beter over jezelf denken, groeit je zelfvertrouwen en ontwikkel je een positieve mindset. Je hebt nu een zelfbeeld dat past bij de werkelijkheid!