Psycho-educatie voor kinderen/jongeren en hun ouders
Wat is Psycho-educatie?
Door psycho-educatie leren jij en je ouders een gestelde diagnose of jouw persoonlijke kenmerken beter begrijpen en accepteren. Daarnaast krijgen jullie tips voor de uitdagingen waar je in de dagelijkse praktijk tegenaan loopt. We kijken samen wat een gestelde diagnose voor jou persoonlijk en voor jouw omgeving betekent.
Voor wie?
Kinderen en jongeren waarbij een diagnose zoals ADHD en/of autisme is vastgesteld en hun ouders. Ook wanneer er kenmerken van ADHD of autisme zijn of wanneer een bepaald intelligentieprofiel vragen oproept, is psycho-educatie mogelijk. Hierdoor wordt duidelijk wat er op basis van het intelligentieprofiel van het kind verwacht mag worden.
Wat kun je verwachten?
- Uitleg over een gestelde diagnose zoals bijvoorbeeld ADHD en/of autisme. Je krijgt informatie over de diagnose, afgestemd op jouw eigen vragen en beleving.
- Kwaliteiten en valkuilen ontdekken. Door jouw kwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen leer je wat jou kan helpen of wat juist tegenwerkt.
- Eigen doelen stellen in het omgaan met de diagnose. Aan de hand van jouw hulpvraag stellen we doelen op die jou verder helpen in het dagelijks leven.
- Oefenen met voorbeelden uit jouw leven. We werken aan jouw persoonlijke doelen door aan de slag te gaan met voorbeelden uit jouw leven, situaties waar jij hulp bij nodig hebt. Ook kijken we hoe je jouw kwaliteiten in deze situaties in kunt zetten.
- Advies voor de toekomst. Het traject psycho-educatie eindigt met een afgestemd advies voor de toekomst. Hierbij kun je denken aan praktische adviezen voor thuis of op school. Daarnaast kunnen we, als dat nodig is, begeleiding of behandeling adviseren die afgestemd is op jouw doelen.
Praktisch
Psycho-educatie omvat ongeveer acht sessies. Een sessie duurt gemiddeld 45 minuten.