Weerbaar zijn betekent dat je kunt opkomen voor jezelf en je grenzen kunt aangeven terwijl je rekening houdt met de ander.

Behandeling en begeleiding
Weerbaarheidstraining

Wat is weerbaarheidstraining?

Weerbaar zijn betekent dat je in staat bent om tegenstand te bieden in moeilijke situaties. Assertiviteit, oftewel zelfverzekerdheid, is vaak een belangrijke voorwaarde om dit te kunnen doen. De weerbaarheidstraining van Qurius helpt jou om voor jezelf op te komen in alledaagse (sociale) situaties. Je leert jouw eigen kwaliteiten in te zetten en we helpen je om zelfverzekerder te worden. Tijdens de training werken we graag nauw samen met je ouders en (eventueel) school zodat zij jou ook zo goed mogelijk kunnen helpen bij het weerbaarder worden.

Voor wie?

Kinderen en jongeren die het moeilijk vinden om op een passende manier voor zichzelf op te komen. Bijvoorbeeld omdat je over je heen laat lopen of omdat je je altijd aanpast aan anderen om ruzie te vermijden. Of juist omdat je altijd wil dat iets op jouw manier gaat en boos reageert als dit niet zo is. De training richt zich op zowel basisschoolleerlingen als middelbare scholieren en jongvolwassenen. Want iedere levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee die nieuwe vaardigheden van je vragen.

Wat kun je verwachten?

  • Kwaliteiten en valkuilen ontdekken. Door jouw kwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen leer je wat jou kan helpen of wat juist tegenwerkt in dagelijkse (sociale) situaties.
  • Eigen doelen stellen. Iedereen ervaart andere strubbelingen in sociale situaties. De een vindt het moeilijk om op een gepaste manier zijn mening te geven, terwijl de ander het juist lastig vindt om voor zichzelf op te komen. Tijdens de weerbaarheidstraining ontdekken we waar jij moeite mee hebt en waar je graag over zou willen leren.
  • Vaardigheden aanleren. Je leert verschillende vaardigheden die je helpen om weerbaarder te worden. Zo leer je hoe je zelfverzekerd over kunt komen en hoe je jouw kwaliteiten in kunt zetten. Daarnaast leer je hoe je duidelijk je mening kunt geven en hoe je voor jezelf op kunt komen.
  • Mindset. Veel kinderen durven niet voor zichzelf op te komen doordat ze negatieve gedachtes ervaren. Zoals: “Maar wat zullen ze dan wel niet van me denken?”. In de training leer je door cognitieve gedragstherapie hoe je deze negatieve gedachtes om kunt zetten in positieve, helpende gedachtes. Ook helpen we je bij de vaardigheden om te kunnen relativeren of om juist tot tien te leren tellen voor je reageert.
  • Emotieregulatie. Als je bepaalde emoties ervaart is het soms lastiger om op een passende manier voor jezelf op te komen. In de trainingen gaan we in op hoe je je emoties kunt reguleren en deze op een positieve manier kunt uiten, zodat je weerbaarder wordt en beter in je vel komt te zitten.
Vragen over Weerbaarheidstraining?
Sarah Hogendijk
Orthopedagoog

Praktisch

Een sessie duurt gemiddeld 45 minuten en het aantal trainingen wordt afgestemd op jouw doelen.

Meer weten over Weerbaarheidstraining?

Contact opnemen

Heb je een vraag?

Bedankt! We hebben je bericht ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.