Blog: ADHD bij meisjes

Jeugdulp
2 min
16/5/2024

ADHD wordt bij meisjes vaak op veel latere leeftijd herkend dan bij jongens. Vooral in het verleden werd gedacht dat ADHD vooral voorkwam bij jongens. In 33 tot 50 procent van de gevallen wordt ADHD bij meisjes dan ook helemaal niet herkend. Dit komt onder andere omdat ADHD bij meisjes zich anders kan uiten dan bij jongens. Daarnaast worden ADHD-kenmerken bij meisjes vaak gezien als persoonlijkheidskenmerken in plaats van ADHD.  

Meisjes worden door ouders en leerkrachten minder vaak aangemeld voor onderzoek en behandeling dan jongens. Hierbij lopen veel meisjes het risico dat ze niet de juiste verklaring voor hun problemen krijgen en vaak ook niet de juiste hulp. Meisjes worden vaak bekritiseerd op hun gedrag, zonder dat er aan een onderliggende oorzaak van dat gedrag wordt gedacht. Problemen die tijdens de kindertijd aanwezig waren, kunnen aanwezig blijven tot in de volwassenheid. Dit kan vervolgens weer problemen opleveren op werk, bij sociale relaties en het kan de algemene kwaliteit van leven aantasten.  

Een eerste reden dat ADHD bij meisjes vaker over het hoofd wordt gezien is omdat meisjes vaak minder zichtbare problemen hebben. Bij meisjes is vaker sprake van het overwegend onoplettende type ADHD, in de volksmond ook wel beter bekend als ADD. Hierbij zijn er minder signalen van hyperactiviteit en impulsiviteit, die bij jongens vaker wel aanwezig zijn. Dat iemand minder aandacht bij een taak heeft is vaak minder zichtbaar dan wanneer iemand door de klas rent, omdat hij niet stil kan blijven zitten. Meisjes met ADHD kunnen dus eerder dromerig overkomen dan erg druk.

Een ander verschil tussen ADHD bij jongens en meisjes is dat meisjes vaak coping strategieën hebben aangeleerd die de symptomen van ADHD kunnen verbergen. Vanuit de kindertijd zijn meisjes gewend om zich aan te passen en zich sociaal wenselijk te gedragen. Ze voelen zich misschien anders, maar blijven hun best doen om erbij te horen. Dit kan erg veel energie kosten en kan op lange termijn hun zelfvertrouwen aantasten. Daarnaast kan dit zorgen voor vermoeidheid en stress. In de volwassenheid kan dit verwarring opleveren doordat de ontwikkeling van de eigen identiteit moeizamer verloopt. Vrouwen moeten dan op latere leeftijd ontdekken wat ze zelf precies willen met hun leven, waarbij ze niet altijd rekening hoeven te houden met anderen. Hoe ouder iemand wordt, hoe meer ballen er in de lucht gehouden moeten worden. Dit kan lastig zijn, zeker wanneer je ADHD hebt.  

Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat het zelfvertrouwen van meisjes met ADHD vaak veel lager is dan het zelfvertrouwen van jongens met ADHD. (Ongediagnosticeerde) meisjes met ADHD hebben dan ook vaak meer stemmingswisselingen, angstklachten en problemen met hun zelfvertrouwen dan meisjes zonder ADHD. Zij moeten bijvoorbeeld dubbel zo hard werken om een goed cijfer te halen voor een toets dan andere kinderen. Hierdoor kunnen ze zichzelf zien als minder slim dan anderen, terwijl ze wel hetzelfde resultaat hebben behaald en hun intellectuele capaciteiten van een vergelijkbaar niveau kunnen zijn. Een laag zelfbeeld kan zich uiten in terughoudendheid. Meisjes zullen bijvoorbeeld zeggen dat ze het antwoord niet weten als de leerkracht iets vraagt. Dit kan het negatieve zelfbeeld weer versterken en dergelijk gedrag wordt minder snel in verband gebracht met ADHD, waardoor de negatieve spiraal kan blijven bestaan.  

Een aantal mogelijke symptomen bij meisjes zijn:  

  • Vergeetachtigheid  
  • Moeite om taken te prioriteren  
  • Dagdromen
  • Terughoudendheid
  • Overdreven sociaal gedrag
  • Gemakkelijk afgeleid
  • Moeite om van de ene taak naar de andere taak over te gaan
  • Meer tijd nodig om dingen te automatiseren/aan te leren
  • Maakt slordigheidsfouten  
  • Moeite om dingen af te maken  
  • Raakt vaak dingen kwijt
  • Prestatieangst/prestatiedrang  

Bij Qurius wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar ADHD. Daarnaast geven wij ook gerichte behandeling om meer te weten wat ADHD is, om je sterke kanten in te zetten en om beter met de uitdagingen die je ervaart om te kunnen gaan.

Heb jij het gevoel dat je onderzoek zou willen naar ADHD of krijg je graag begeleiding en behandeling voor de uitdagingen die je ervaart? Neem dan vooral contact met ons op en wij denken graag met je mee over de mogelijkheden.