Column InZAKEN: 'nieuwe fase, nieuwe naam'

Algemeen
4 min.
31/10/2023

NIEUWE FASE, NIEUWE NAAM’

“Bij een nieuwe fase hoort een nieuwe naam. De naam Qurius verwijst naar nieuwsgierigheid, alles start bij nieuwsgierigheid. Bij Qurius voeden we deze nieuwsgierigheid en helpen we jongeren om hun volledige potentieel te ontdekken en bereiken. De visie waar Jacqueline ooit mee gestart is, blijft. Met de nieuwe naam richten we ons op de combinatie van onderwijsondersteuning en jeugdhulp. Wij zijn ervan overtuigd dat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Als het op school minder goed gaat heeft dat vaak zijn weerslag thuis en vice versa. Met Qurius zetten we in op deze verwevenheid en kunnen we helpen op het gebied van onderwijs en jeugdhulp.”

Jules van Kuijk startte meer dan drie jaar geleden bij Qurius, dat toen nog VKPS Studiebegeleiding heette. Afgelopen maart werd hij algemeen directeur. Jacqueline van Kuijk blijft de komende jaren als adviseur en gesprekspartner betrokken. Zij vindt het werk voor de jongeren te leuk om het nu al helemaal los te laten. Jacqueline won in 2014 voor haar werk de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg. “Jeugdhulp en onderwijsondersteuning op maat, dat is kort gezegd wat we doen”, aldus Jules van Kuijk. Daaronder vallen: onderzoek naar leer- en gedragsproblematiek met daarbij behandeling en begeleiding; studiebegeleiding in de vorm van bijles en huiswerkbegeleiding; orthopedagogische studiebegeleiding, projecten voor hoogbegaafden; begeleiding van thuiszitters in een traject terug naar school. Verder voert men onder meer veel onderwijs- en jeugdhulpprojecten voor scholen uit.

Maatschappelijke relevantie

In 2007 startte Jacqueline van Kuijk met VKPS (Van Kuijk Personal Support). “Ik was docent, vertrouwenspersoon, remedial teacher, dus wist wat er speelde.” Hoewel ze ervan overtuigd was dat er heel veel goed werk gebeurt op de scholen, bleef het onderwijs in haar ogen toch min of meer afgestemd op de ‘gemiddelde’ leerling. Dat inspireerde haar om op zoek te gaan naar het talent en de kracht van een kind en eraan bij te mogen dragen om dit talent verder te ontwikkelen. “Een jongere zien opbloeien; daar kan weinig tegenop.”

VKPS groeide enorm, tot zo’n zestig medewerkers tegenwoordig en zelfs tegen de tachtig in examentijd. Jules was altijd al betrokken bij de organisatie. Hij was in 2008 al leerlingbegeleider en verrichte daarnaast de nodige hand- en spandiensten. Jules kwam als vanzelf weer in beeld bij het bureau, na het bedrijfsleven verkend te hebben. Zijn achtergrond is financiële consultancy voor banken, en fusies en overnames van mkb-bedrijven, ook op internationaal niveau. “Ik kreeg een inkijk in hoe bedrijven werken. Toen ik de kans kreeg om hier te starten, heb ik deze kans gegrepen. Qurius geeft mij de mogelijkheid om een maatschappelijk verschil te maken.”

De dag van de lockdown…

En zo startte Jules van Kuijk op 16 maart 2020 voor VKPS. Het was de dag dat Nederland in lockdown ging… “Niks gaat zoals je gepland hebt”, lacht de algemeen directeur. “Jongeren konden ineens niet meer komen; wij konden niet naar de jongeren. Het was opeens alle hens aan dek. Daarop zijn we razendsnel gaan switchen naar een online omgeving. Daar had ik in mijn vorige baan, met alle internationale contacten, al veel ervaring mee.”

“Ondanks de beperkingen en vele aanpassingen bleef de ambitie om te groeien in de driehoek Den Bosch-Venlo-Nijmegen overeind. Veel (basis)scholen begonnen ons in die periode te benaderen voor ondersteuning. Naast onze regio doen we werk voor middelbare scholen in onder meer Venray, Venlo, Veghel, Deurne, Helmond, Horst en Den Bosch. Ons scholennetwerk is daardoor structureel uitgebreid en men weet ons te vinden.”

“We hebben flinke stappen gezet in digitalisering”, aldus Jules van Kuijk. “We hebben ervaren dat online methodieken voor sommige kinderen met angstproblematiek beter aanslaan dan offline methodieken omdat online begeleiden in vertrouwde omgeving drempelverlagend werkt. Ook wordt voor sommige thuiszitters de drempel om terug te keren naar school lager als er een digitale tussenstap is in de vorm van online lessen. Uiteindelijk willen we ze natuurlijk graag face to face zien, maar deze technologische mogelijkheden willen we graag ten volle benutten. We zijn ook begonnen met E-Health: dat willen we naast de persoonlijke begeleiding inzetten, zodat de jongeren gericht en zelfstandig thuis kunnen verder werken aan hun persoonlijke doelen.”

Passende tools

Alle ontwikkeling begint bij oprechte interesse, willen weten, willen doen. Bij nieuwsgierig zijn. Qurius biedt jongeren van 4 tot 25 jaar passende tools om te kunnen ontwikkelen naar een gelukkig en zinvol leven. Door de jeugd, ouders, scholen en gemeenten te verbinden, te ondersteunen en samen op zoek te gaan naar de nieuwsgierigheid van het individu, biedt Qurius maatwerk waarbij de wil en het talent van de jongeren centraal staan. Met een bevlogen team en Jules van Kuijk als algemeen directeur is Qurius klaar voor de toekomst.